Toborzó

„Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.”
Kodály zoltán

2021. január 12. napján vonós zenei hangszerbemutatót tartottunk Tóth Luca Réka és Anka Péter népzenész kollégáimmal a Kazinczy iskola 3-6. évfolyam tanulóinak. Látogatásunk egyik célja az volt, hogy a diákok megismerjék és kipróbálják a hagyományos falusi bandák hangszereit, a hegedűt, brácsát és a nagybőgőt. A gyerekek nagy örömmel, lelkesen sorakoztak a hangszerek előtt, szinte mindenki minden hangszert kézbe akart venni. Nem minden nap akad ugyan is lehetősége az emberfiának, vagy éppen lányának efféle úri huncutságokra.
Az alkalmi ismeretség mellett az érdeklődő gyerekek számára februártól lehetőség nyílik vonós hangszereken való tanulásra. A képzés a Csoóri Sándor Program támogatásával a Parapács Kulturális Egyesület lebonyolításában zajlik.
A Parapács Kulturális Egyesület, – melynek életre hívója és elnöke vagyok – egy civil szervezet, amely elhivatott minden olyan tevékenységben, ami kapcsolódik a magyar népi kultúrához. Fő céljaink közé tartozik, hogy átadjuk az elődeinktől ránk hagyott tudást a gyermekeknek.
A jövőben célom, hogy településünkön a nagy múltra visszatekintő népzenei oktatást újra felvirágoztassam és a citera, népi ének mellett, vonós hangszereken is lehessen tanulni a felnövekvő nemzedékeknek.  A Kazinczy iskola támogatásával ez könnyen meg is valósulhat, melyet ezúton is köszönök iskolánk vezetőjének, Németh Mihály Istvánné Igazgató Asszonynak.
A pályázati képzés mellett 2021-2022 tanévben a Kazinczy iskola keretein belül működő A.M.I  a meglévő képzőművészet és népi pengetős tanszak mellett beindítja a vonós tanszakot is melyre várunk minden zenét kedvelő, szorgalmas diákot.
Vojtonovszki Sándor
népzenész, a Kazinczy iskola népzene tanára